Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Γαστρονομικές αναζητήσεις - Το Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού

Ένα ενδιαφέρον Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής, πρόκειται για  το Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού (ΤΣΕΠ).

Από τη σχετική σελίδα του του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας παραθέτουμε  τα ακόλουθα:


Το Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού
Το Ελληνικό Πρωινό, πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, έχει ως στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας. Παράλληλα, επιθυμεί να φέρει κοντά τους τοπικούς παραγωγούς, τους τυποποιητές με τους επιχειρηματίες ξενοδόχους και τους σεφ και να υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες προς όφελος όλων.
Το ΤΣΕΠ, το οποίο αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της παρέμβασης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει ήδη υιοθετηθεί στην Κω, τη Ρόδο, τη Νάξο, τη Χαλκιδική, έπεται η Μύκονος, ενώ έχει γίνει η προεργασία με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς (ξενοδόχοι, παραγωγοί, αγρότες, μάγειροι, λέσχες γαστρονομίας, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια κ.ά.) στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στην Ηπειρο και στη Λακωνία.
«Πρέπει πρώτα οι Ελληνες καταναλωτές να επιβραβεύσουν και να υποστηρίξουν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα και στη συνέχεια θα τα μάθουν και οι ξένοι», επισημαίνει ο κ. Πίττας, συμπληρώνοντας «για να ταυτίσεις ένα προϊόν μ' έναν τόπο, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις το προϊόν στον τόπο του».
«Στόχος μας είναι να καταταχτεί η Χαλκιδική στους γαστρονομικούς προορισμούς και πιστεύουμε ότι με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής θα κάνουμε δουλειές που θα έχουν σωστή βάση», δηλώνει στα «Ταξίδια» του «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ, Γρηγόρης Τάσιος.
Οσον αφορά το Ελληνικό Πρωινό Χαλκιδικής, ο κ. Τάσιος τονίζει: «Η μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει από το ΞΕΕ μάς δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής. Αρχικά θα ενημερωθούν και τα 180 μέλη της ΕΞΧ. Το να επεκταθεί γρήγορα δεν είναι εφικτό, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και λόγω νοοτροπίας, όμως σιγά σιγά οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία και να βάλουν κάτι καινούργιο στην επιχείρησή τους».
Το Ελληνικό Πρωινό Χαλκιδικής
Τι πιο ελληνικό, τι πιο αυθεντικό από το να ξεκινάτε την ημέρα σας μ' ένα πλούσιο πρωινό το οποίο θα αποτελείται από ελληνικά τοπικά προϊόντα! Και επειδή αναφερόμαστε στη Χαλκιδική, πάρτε μια μικρή γεύση: άρτος φτιαγμένος με παλιές συνταγές (Αγιορείτικες, από Ορεινή Χαλκιδική κ.ά.), ελληνικός καφές και βότανα (φλισκούνι, χαμομήλι, πράσινο τσάι με περγαμόντο ή με μαστίχα Χίου και λευκό τσάι με σαφράν), φασόλια Γαλαρινού, τραχανάς και λουκάνικα χωριάτικα. Το Ελληνικό Πρωινό Χαλκιδικής συμπληρώνεται με αβγά, πίτες, δημητριακά με φρέσκο γάλα, τυροκομικά (ελαιοτύρι με ρίγανη, καπνιστό, πετρωτό, αθωνίτικο, φέτα), καπνιστό χοιρινό αλλά και ελιές (πράσινες, θρούμπες), μέλι από κερήθρα, γιαούρτι, γλυκά του κουταλιού, κομπόστα και ως συμπλήρωμα η ντομάτα, το αγγουράκι, η πιπεριά και το κρεμμύδι, τα οποία συνδυάζονται άριστα με τα αλίπαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου